כרפס הביצות
כרפס הביצות
Apium nodiflorum
סוככים
שם עברי
שם מדעי
שם בערבית
משפחה
תאור מורפולוגי, זיהוי ותכונות
עשב רב-שנתי הגדל בבתי גידול לחים. מעדיף מים עומדים או כאלה שבהם הזרימה חלשה יחסית. העלה גזור ומנוצה פעמים לאונות רחבות. עורקי האונות מופיעים לעתים בגוון סגול, והם מבריקים ומשוננים. הגבעול חלול. הפריחה מתחילת האביב ועד לסוף הסתיו. פרחיו סוככים לבנים או ירקרקים.
נוטים לבלבל בינו לבי גרגיר הנחלים, הגדל בסמיכות לו, ולכן מכנים אותו לעתים בשם "False watercress" לגרגיר עלים בעלי שפה חלקה וצורה לא מוגדרת, המזכירה ענן, והם אינם מבריקים. בפרחים כבר קשה להתבלבל - לגרגיר יש פרחים מצליבים, המאוגדים בתצורה המזכירה את סלסלי הכסף.
כרפס הביצות נפוץ במים רדודים בצפון הארץ ובמרכזה. מין קרוב לו, הגדל בקרקעות כבדות בנחלים ובביצות במישור החוף ובעמקי הצפון - הוא הכרפס הריחני.
שימושים, ערכים תזונתיים ומידע נוסף
בלטינית הוא מכונה Apium nodiflorum, אבל הוא מוכר יותר לחובבי הצמחים ולמלקטים הישראלים בשמו העברי: כרפס הביצות. עליו הטריים של כרפס הביצות מזכירים בטעמם את קרובי משפחתו המתורבתים, ובייחוד את הסלרי. יחד עם זאת - יש במנעד הטעמים העשיר שהוא מציע גם משהו נוסף - שאני מאפיין כזכרון רחוק ומעומעם של פרי הפיטנגו.
נפוץ יותר מאחיו ועשיר יותר בטעם ובארומה, מהווה עבורי כרפס הביצות את תרופת הבחירה להצטננויות החורף שפוקדות לעתים את בני ובנות ביתי – וייתכן שהוא אף מסייע במניעתן - בייחוד כשהוא משולב בעלים טריים וירוקים של שכנו המעודן והחריף - גרגיר הנחלים (עליו כבר נכתב כאן בעבר).
לצד הערכים התזונתיים הנפלאים, הדומים לאלה של הכרפס הריחני - יש לכרפס הביצות סגולות מרפא חשובות נוספות; במחקרים מדעיים תקפים שפורסמו בשנים האחרונות עולה כי השמן האתרי המופק מעלי הצמח יעיל במיוחד לקטילת חידקי הליקובקטר פילורי - הגורם לכיבים במערכת העיכול. מחקר אחר בדק את השפעת מיצוי מן הצמח על חולדות הלוקות באוסטאופורוזיס מצא כי באפשרותו להביא לשיפור ניכר במספר רב של מדדים ובתוכם בנייתה המחודשת של רקמת העצם וכאבים הנגרמים בשל המחלה. בנוסף - הצמח ידוע כיעיל בטיפול בהפרעות בדרכי השתן - ובייחוד לטיפול באבנים בכליות.
מבחינת הערכים התזונתיים הוא מכיל, בין השאר:
ויטמין B9 (חומצה פולית) (125 מיקרוגרם) (31.25% מהתצרוכת היומית המומלצת, ב-100 גרם צמח טרי);
ברזל, Fe 1.8 מ"ג (22.50%);
ויטמין E (אלפא-טוקופרול) (2.59 מ"ג) (17.27%);
נתרן, נא (244 מ"ג) (16.27%);
סידן, Ca (152 מ"ג) (15.20%);
מנגן, Mn (0.29 מ"ג) (12.61%);
ויטמין C (חומצה אסקורבית) 9.11 מ"ג (10.12%);
נחושת, Cu (0.08 מ"ג) (8.89%);
סיבים תזונתיים סה"כ (2.7 גרם) (7.11%);
ומגנזיום, מג (28 מ"ג) (6.67%).