שקד מצוי
שקד מצוי
Amygdalus communis
لوز (לוז)
ורדיים
שם עברי
שם מדעי
שם בערבית
משפחה
תאור מורפולוגי, זיהוי ותכונות
"עץ השקד הוא עץ נשיר-חורף שפריחתו מקדימה את לבלובו. בין החודשים ינואר למרץ הוא פורח וצובע בכתמים לבנים את נופי החורש הים תיכוני. גובהו המירבי -8 מטרים. העלים פשוטים ומאורכים, שפתם משוננת. אורכם - 3-4 ס"מ, והם מסודרים על הגבעול לסירוגין. בחורף נושרים העלים, ומיד מופיעים ניצני פריחה על גבי הגבעולים העירומים. אלה - נפתחים בהדרגה וצבעם ורוד בהיר עד לבן. לשם הפריחה זקוק העץ למנת קור מספקת.
"הפרחים דו-מיניים, והכותרת מפורדת. עלי הכותרת קמוטים. בפרח חמישה עלי כותרת ו-5 עלי גביע.
"הפרחים הריחניים מושכים אליהם דבורים - המאביק היחיד שהודות לצורת החיים החברתית שלו, מסוגל לפעול בתנאי קור. לשקד פירות שהנם בתי גלעין, אורכם כ-3 ס"מ. קליפתו של הפרי הצעיר ירוקה ולבידה. בפרי הבוגר הקליפה חומה כהה. עם הבשלת הפרות, נפתחת הקליפה לאורך תפר יחיד, ונחצית לשנים.הזרע עצמו נותר מכוסה בקליפה קשיחה שצבעה חום בהיר.
"בבר נמצאים בעיקר הזנים המרים, אך אלה משמשים כנות להרכבת השקד המתוק, התרבותי.
"העץ נפוץ בחורש הים תיכוני, וכן באזורים צחיחים יותר כמו, למשל, בדרום הר חברון.
שימושים, ערכים תזונתיים ומידע נוסף
הפירות נאכלים בשלמותם כשהם טריים. עם התפתחות הפרי - הופכת קליפתו הפנימית קשה. משלב זה לא ניתן עוד לאכלו בשלמותו. בגמר ההבשלה - השקד מפוצח וזרעו נאכל. הפרחים משמשים להכנת מרקחות וריבות. החלק הנאכל הוא הזרע. אך פירות
השקד נאכלים גם בשלמותם הבשלתם כשקליפתו עדיין ירוקה. לזרעים ערך תזונתי גבוה, הכולל תכולת שומן, חלבון, וסידן.
זרעי השקד המר רעילים - הם מכילים חומר הנקרא אמיגדלין ממנו משתחרר בזמן האכילה ציאניד, המשרה טעם וארומה אופייניים, המזכירים את ריחו של המרציפן וקשה לפספס אותם. האמיגלין אמנם נחשב רעיל למדי, אך בכמויות קטנות ניתן להשתמש בשקדים המרים ובפרחים - כתבלין.
ערגה אלוני מוסיפה: "לשקד המתוק ערך גם כחומר רפואה: השקדים סותרים את חומצות הקיבה, משמשים תרופה נגד שיעול, משחררים ליחה, מדכאים כאב ראש, דיכאון ועוד. התרופה נוצרת ע"י כתישת הזרעים ומיצוי השמן מתוכם, או אכילת רסק הזרעים. ניתן לערבבו עם חלב, או עם מיץ לימון או עם דבש." (אתר צמח השדה)