לוף ארצישראלי
לוף ארצישראלי
Arum palaestinum
לוף
לופיים
שם עברי
שם מדעי
שם בערבית
משפחה
תאור מורפולוגי, זיהוי ותכונות
עליו ירוקים-כהים, מעוטרים בעורקים גדולים וגסים יחסית, ורחבים מאלה של הלוף הירוק. המין הוא אנדמי למרחב הלבנט. פרחיו מרשימים מאוד - מתחל רחב בעל צבע חום-בורדו שמתוכו יוצאת שזרה בעלת גוון כהה עוד יותר. הפרח מפיץ ריחות לא נעימים שתפקידם למשוך וללכוד זבובים, המאביקים אותו.
שימושים, ערכים תזונתיים ומידע נוסף
כל מיני הלוף הנזכרים כאן מכילים את אותו חומר פעיל הגורם לצריבה. מדובר בגבישים דקים של המלח קלציום אוקסלט, הננעצים בריריות חלל הפה וגורמים לתחושת צריבה חזקה. חשוב להדגיש כי אין מדובר ברעל שיש לו השפעות מערכתיות, אלא במנגנון מכני לחלוטין. רוב גבישי הק"א מתרכזים בפטוטרות העלים ובעורקיהם הראשיים, ולכן - נטרול ה'רעילות' אפשרי באמצעות הפרדת טרפי העלה מעורקיו הראשיים, חיתוך העלים לחתיכות קטנות ובישול ממושך (כ-30-45 דק') בנוזלים המופרשים ממנו, בשילוב עם מרכיבים נוספים המכילים חומצה כלשהי. בין היתר ניתן להשתמש בלימון, גבעולי חמציץ או בעלים רעננים וטריים של חומעה יפה. יש לטעום כמות קטנה מאוד לפני ההגשה ולוודא שלא נותרו גבישי מלח (אם המרקחת אינה צורבת עוד, אפשר לאכול. אם לא - הוסיפו מעט לימון או חומעה ובשלו מספר דקות נוספות).
אכילת חלקי צמח לא מבושלים עשויה, כאמור, להיות חוויה לא נעימה. לא אחת נשלחות אלי לווטסאפ הודעות עם סימני מצוקה; בדרך כלל מדובר בהורים לילדים קטנים שנגסו קלות בעלה צעיר וטרי של לוף או לופית, ופיהם בוער בצריבה עזה. בדרך כלל, מדובר בתופעה שחולפת מאליה בתוך מספר שעות. יחד עם זאת, תגובה חריפה שכוללת גם התנפחות הלשון, ויכולה להביא להיצרות חלל הלוע - מחייבת תשומת לב מיוחדת ולעיתים אף פינוי רפואי, אך מדובר על מקרים מאוד מאוד נדירים. הטיפול הראשוני במקרי הרעלה כאלה הוא מתן חלב או יוגורט בשתיה. סימני ההרעלה, בדמותן של נפיחות וצריבה עזה שלעתים מעורבת גם בשלשול חריף - חולפים מעצמם תוך מספר שעות.