אהל הגבישים
אהל הגבישים
Mesembryanthemum crystallinum
غاسول ע'סול
חיעדיים
שם עברי
שם מדעי
שם בערבית
משפחה
תאור מורפולוגי, זיהוי ותכונות
אהל הגבישים משתייך למשפחת החיעדיים, משפחה שכוללת סוגים רבים של צמחים סקולנטיים - שאברי הנוף שלהם מכילים רקמה האוגרת מים בקרבה, מה שמעניק להם מרקם בשרני, עמידות גבוהה ליובש (הצמח שומר על מראה טרי גם יום-יומיים לאחר שנותק משורשיו), פריכות, רעננות ועסיסיות.
עלי וגבעולי הצמח מכוסים שערות שקופות ועבות, הנדמות למתבונן בהן כטיפות קרח זעירות, בדומה, אולי, לטל שקפא. שערות בלוטיות אלה מלאות בנוזל מלוח-חמצמץ (לגבעולי טעם ימי מלוח ומעודן, לעלים טעם חמצמץ). מדובר, כמובן, במנגנון הגנה של הצמח המאפשר לו להתמודד עם עקות שונות המאפיינות את הסביבה הימית בה הוא מתקיים; סביבה שהיא סחופת רוחות, מלוחה ויובשנית. השערות מגנות על הצמח מפני החולות והרוחות העזות הצולפות בבשרו, וכן מפרישות אל מחוץ לרקמת הצמח את המלחים המרוכזים שהוא סופח מהקרקע, ושעלולים לייבשו לחלוטין.
שימושים, ערכים תזונתיים ומידע נוסף
אהל הגבישים ניחן בכמה סגולות מרפא מרשימות, שחלקן אף נבדק מחקרית. הוא בעל תכונות מרגיעות ומשתנות. הוא מכיל נוגדי חימצון, וחומרים אנטיבקטריאליים ואנטי ספטיים. במסורת הטוניסאית הוא משמש לטיפול בדלקות עיניים.
מבחינה קולינרית, מדובר באוצר של ממש; עלי הצמח הם בעלי מרקם בשרני פריך ועסיסי. נגיסה בהם בעודם טריים ממלאת את חלל הפה בחמצמצות עזה, הודות לחומצה האוקסלית שהם מכילים. גבעולי הצמח הצעירים הם בעלי מרקם דומה - אך טעם שונה לחלוטין. נגיסה בגבעול מציפה את חלל הפה במליחות בעלת ארומה ימית מעודנת. שילוב נכון בין עלים לגבעולים מעניק טעמים מיוחדים, מודגשים ואקזוטיים לכל סלט ותבשיל. שימושים קולינריים נוספים בצמח כוללים כבישה והחמצה וכן בישול, בדומה לבישול עלי תרד. אני מעדיף להשתמש בהם כשהם טריים - כך גדלה הויטאליות של הצמח, וטעמו ומרקמו המיוחדים נשמרים.